O lectie despre bani: daca s-au dus, s-au dus

Banii nu sunt nelimitati. Nu exista rezerve nesecate de bani. Este unul dintre lucrurile pe care o multime de oameni si le amintesc cu greu in vremurile de azi.

Intr-o vreme in care creditele ipotecare, auto, de studii si cardurile de credit te fac sa crezi ca oricine poate cumpara orice, oricand, este usor sa uiti ca banii au limite.

Fie ca este vorba de un copil de sapte ani intr-un parc de distractii sau de un adult la un dealer de masini, niciunul nu va castiga in lupta cu banii.

Invatati copilul de mic ca daca banii s-au dus, s-au dus!

pusculita goalaOdata cheltuiti, nu ii mai poti lua inapoi. Daca ai ramas fara bani, distractia s-a terminat.

Daca ii puteti invata pe copii limitele banilor inca de mici, vor fi mai putin tentati sa se inhame la tot soiul de credite nebunesti cand vor creste mari.

E nevoie de o forta incredibila si de tarie de caracter ca sa le permiteti copiilor sa sufere consecintele deciziilor lor. Sunt persuasivi, draguti si insistenti, asa ca e destul de greu sa nu renunti.

Fiti un exemplu pentru copil

Copiii va urmaresc fiecare miscare. Cel mai important lucru atunci cand vreti sa va invatati copiii sa-si cheltuie cu intelepciune banii este sa fiti voi insiva niste cheltuitori intelepti.

Vina sau sindromul Disney

Parintii pot ajunge sa cumpere lucruri pentru copiii lor si din vina. E un lucru frecvent intalnit in special in familiile cu un singur parinte sau in care parintii au divortat.

cadouri pentru copiiUneori, parintii despartiti se concureaza unul pe altul, iar asta ii pune pe copii in mijlocul unui razboi ciudat din care toti au de pierdut.

Cand unul dintre parinti incearca sa cumpere dragoste dupa divort, se instaleaza sindromul tatal Disnay.

Acest lucru devine frustrant pentru celalalt parinte care incearca sa actioneze ca un adult si ca un parinte puternic.

A-i coplesi pe copii cu daruri nu va sterge vinovatia cauzata de divort sau de separarea copiilor de celalalt parinte. Cand incercati sa cumparati dragostea copiilor, sunteti egoisti!

In efortul de a va face sa va simtiti mai bine, le transmiteti copiilor vostri mesaje derutante despre cum functioneaza sau nu lucrurile in viata.

Lasati copiii sa experimenteze esecul

O multime de oameni comit erori uriase, costisitoare ca adulti, doar pentru ca nu au fost lasati sa faca greseli mici, fara miza, in copilarie.

Multi parinti incearca din rasputeri sa-si protejeze copiii de suferinta unor lectii dure, astfel ca micutii nu vor acumula niciodata intelepciunea si taria de caracter ce rezulta din experimentarea esecului.

Copiii vostri vor invata cateva lectii dure atunci cand vine vorba despre bani. Vor lua decizii proaste, poate chiar foarte proaste. E in regula! Asa invatam noi oamenii.

Asadar, nu se pune problema daca vor face greseli, ci cat de mari vor fi acestea inainte de a invata sa-si controleze cheltuielile.

Ca parinte, trebuie sa-ti lasi copiii sa piarda, ca sa poata invata din aceste greseli din vreme, cand pierderile sunt mici.

Sa cumperi un telefon la 14 ani nu este la fel de grav ca o masina cumparata prosteste la 25 de ani.

Vointa si rabdare

Una dintre cele mai bune metode de a evita o achizitie proasta este sa asteptati o noapte. Indiferent ca sunteti tineri sau batrani, a lasa noaptea sa va fie sfetnic inainte de a cumpara ceva de valoare schimba complet decizia de cumparare.

Explicati-le asadar copiilor ca a astepta peste noapte te elibereaza de presiune. Va permite sa iesiti din magazin fara articolul dorit si, imediat ce parasiti magazinul, ceata sa se ridice de pe ochi si puteti gandi din nou limpede.

 

SCRIE UN COMENTARIU - Adresa de email nu va fi publicată

Vă rugăm să adăugați un comentariu
Introdu numele tau aici