A doua lectie despre bani: puterea pusculitei

1

La maturitate esuam in activitatea de administrare a banilor din cauza obiceiurilor financiare deprinse in copilarie.

Un mare talent ar putea imbogati o persoana, insa aceasta avere se va risipi, daca posesorul ei nu stie sa se comporte matur si inteligent financiar.

Ai nevoie de maturitate emotionala ca sa economisesti bani. Sa amani placerea este una dintre definitiile maturitatii.

Economisind vor invata sa fie rabdatori

Copiii nu sunt persoane foarte rabdatoare. Unul dintre cele mai ingrozitoare momente pentru parinti este sa mearga la restaurant si sa li se spuna:
– Trebuie sa asteptati 30 de minute.
La varsta de 6 ani, 30 de minute sunt o eternitate!

Aceste momente, insa, oricat ar fi de dureroase pentru copii si parinti, sunt importante. Ele ii invata pe cei mici cum sa astepte ceva ce le face placere, iar asta este o lectie uriasa in ziua de azi.

Traim intr-o cultura a recompensei imediate. Nu vrem sa asteptam pentru nimic, iar tehnologia ne alimenteaza aceasta atitudine.

Putem avea aproape tot ce ne dorim, in orice moment, indiferent daca avem sau nu banii necesari pentru a plati.

Din perspectiva unui copil, a economisi inseamna ca va dura cateva saptamani pana va avea destui bani sa isi cumpere acea jucarie speciala. Cand cresc, ei inteleg ca va dura cateva luni sa economiseasca bani pentru o masina si probabil cativa ani pentru un avans de casa.

Un copil care economiseste pentru a face cumparaturi importante, precum si un copil care va vede facand la fel vor invata lectii pretioase despre rabdare si despre stabilirea obiectivelor.

A economisi inainte de a cumpara ceva ii invata pe copii sa ia decizii intelepte, mai putin spontane, legate de noi achizitii.

Amintiti-va ca cei mici va urmaresc. Daca va vad muncind din greu, ca va stabiliti obiective si ca platiti numerar cumparaturile de valoare, cel mai probabil ca asta vor face si ei.

Si invers, daca va vad ca faceti cumparaturi cu cardul de credit si va stresati in fiecare zi cu plata facturilor, atunci vor invata ca asa stau lucrurile.

Miza creste pe masura ce copiii cresc. Sa inveti un copil sa economiseasca de la o varsta frageda poate fi una dintre cele mai bune unelte pe care le puteti transmite copiilor dumneavoastra.

Stabilirea obiectivelor

Este un sentiment extraordinar sa iti stabilesti ca obiectiv sa cumperi ceva, sa faci eforturi sa il atingi si apoi sa reusesti sa-ti cumperi lucrul dorit.

Acest sentiment se amplifica atunci cand e vorba de copii care economisesc pentru jucariile lor. Un copil are un sentiment urias de implinire atunci cand intra intr-un magazin si-si cumpara obiectul dorit din banii castigati de el.

In fond, tranzactia in sine nu conteaza; importante sunt exercitiul si lectia invatata.

Nu uitati, copiii va urmaresc reactia. Daca transformati intr-o drama fiecare urgenta pentru ca sunteti faliti si nu aveti un fond de urgenta, atunci copiii vor intelege ca urgentele inseamna panica si ingrijorare.

Economii pentru o viata linistita

Nu e mereu usor, si cu siguranta, nu e nici distractiv. Sa economisesti banii, sa amani placerea, sa-ti stabilesti obiective si prioritati, sa faci achizitii majore cu bani chash in loc de card de credit.

Sunt insa lectii pe care copilul vostru le poate invata astazi, si-l vor ajuta o viata.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Logo
      Login/Register access is temporary disabled