Obisnuiti copiii cu ideea ca banii sunt rezultatul muncii

copii si cosuri de flori

Obisnuiti copiii cu ideea ca banii sunt rezultatul muncii si nu pica din cer. Aceasta este lectia care le schimba viata cu adevarat!Sorry, there are no polls available at the moment.

Ca parinte, daca nu-ti inveti copiii sa munceasca, nu inseamna ca esti bun sau ingaduitor; esti iresponsabil. Este responsabilitatea voastra sa va invatati copiii despre legatura dintre bani si munca.

O fundatie solida construita pe munca in vremea copilariei poate schimba complet vietile copiilor deveniti adulti!

Disciplina izvoraste din munca, iar atunci cand esti disciplinat in viata, esti automat, si mai sanatos.

In loc sa permiti copilului sa stea toata ziua pe Facebook sau sa joace filme online, lasati-l sa experimenteze cum e sa fii obosit dupa un pic de munca adevarata.

Societatea noastra a facut progrese remarcabile asigurant securitatea si bunastarea copiilor nostri. Dar se pare ca lucrurile au mers prea departe.

In ziua de azi, multi parinti sunt atat de concentrati pe ce-si doresc copiii lor, incat au pierdut din vedere de ce au nevoie acesti copii cu adevarat.

Sa-i inveti pe copii sa munceasca ar trebui sa fie la fel de firesc ca a-i invata sa se imbaieze sa sa se spele pe dinti, o abilitate necesara in viata.

Atunci cand copilul vostru absolva liceul si nu se pricepe decat sa joace jocuri video, sa se planga, sa aiba senzatia ca totul i se cuvine, inseamna ca l-ati programat sa fie un invins.

Deprinde pe tanar cu purtarea pe care trebuie s-o aiba; chiar cand va imbatrani nu se va abate de la ea. – Pilde 22:6

Atunci cand copiii invata sa munceasca de la o varsta frageda, obiceiul le va ramane pe viata.

 

Alocatia copilului

Alocatia poate insemna pentru un copil faptul ca i se aloca o suma de bani doar pentru ca exista si respira.

Desigur, fiecarui parinte ii place sa-si resfete copilul cu surprize si daruri, insa sistemul de alocatii ca regula generala nu-i invata pe copii cum functioneaza lucrurile in viata reala.

O generatie intreaga a crescut cu convingerea ca banii sunt gratis. Membrii ei asteapta ca parintii sa continue sa le plateasca facturile, chiar daca, intre timp, au devenit adulti la randul lor.

Un copil trebuie familiarizat de mic cu conceptul: Daca muncesti, primesti bani; daca nu muncesti, nu primesti.

Daca un copil va intelege la sase ani ca banii provin din munca, atunci va fi pregatit sa dea piept cu lumea reala la 20 de ani.

A da bani copiilor fara a-i obisnui sa munceasca va da nastere la fiinte care se plang, care considera ca totul li se cuvine, niste victime perpetue.

Asadar, este important ca parintii sa-si ajute copiii sa faca inca de la varste fragede conexiunea dintre munca si bani.

Stransul frunzelor din curte, curatenia in casa, responsabilitatea de a hrani animalul familiei trezesc in copii un sentiment de implinire si convingerea ca au facut ceva de care pot fi mandri.

Odata ce copiii inteleg ca banii sunt produsul muncii lor, nu-i vor mai cheltui pe o jucarie fara sa ia inainte in considerare cata munca au depus pentru a produce acei bani.

Idei de sarcini pentru prescolari

 • sa-si adune jucariile;
 • sa-si faca patul;
 • sa adune gunoiul din jurul casei;
 • sa care cumparaturi usoare;
 • sa-si puna rufele murdare in cos;

Cand implementati acest sistem de comisionare cu copii sub sapte ani, platiti imediat ce-si termina treaba. Este important sa faca imediat legatura dintre munca prestata si banii primiti.

Daca amanati recompensa, cei mici nu vor putea face conexiunea intre actiune si rasplata!

Imediat ce copiii termina sarcina, verificati rezultatul. Entuziasmati-va si laudati-le munca. In acest mod le aratati cat de mandri sunteti voi de munca depusa si ii faceti pe ei sa se simta mandri de efortul depus.

Idei de sarcini pentru scolari

Pe masura ce copilul creste, sarcinile, responsabilitatile si suma de bani ar trebui sa creasca pentru a reflecta abilitatea si maturitatea lor.

Cateva sugestii de sarcini casnice:

 • sa spele masina;
 • sa ude florile;
 • sa spele vasele;
 • sa-si faca patul;
 • sa hraneasca animalul de casa;
 • sa aspire si sa mature;
 • sa curete baia;

Cu varsta, puteti sa-i incurajati sa-si gaseasca activitati generatoare de bani si in afara casei, cum ar fi:

 • babysitting;
 • sa ajute vecinii la muncile din jurul casei;
 • sa plimbe cainii;

La varsta asta, puteti incepe sa platiti comisioanele saptamanal, in loc sa o faceti imediat, deoarece copiii au invatat deja care este relatia dintre bani si munca. In plus, vor invata lectia recompenselor amanate si a rabdarii.

SCRIE UN COMENTARIU - Adresa de email nu va fi publicată

Vă rugăm să adăugați un comentariu
Introdu numele tau aici