Cele mai proaste obiceiuri

obiceiuri rele

Care sunt cele mai proaste obiceiuri? Toate sunt bune in cantitate moderata (cu o singura exceptie – crima, si una e prea mult).

Practic orice obicei poate deveni un obicei prost.

Odata ce v-ati format un obicei, acesta se poate transforma oricand intr-unul distructiv.

Un obicei prost este doar un mod absolut natural de adaptare la o viata incredibil de:

 • ocupata
 • stresanta
 • plictisitoare

Cu totii purtam cu dificultate poverile vietii moderne: prea multe de facut, prea putin timp, prea putina satisfactie si prea putina incredere in sine.

1Minciuna

Minciunile spuse sistematic este cel mai reprobabil obicei pe care il poate avea cineva. Denota lene, este imoral si distructiv.

Si nu uiat ca cu cat minti mai putin, cu atat te transformi intr-o persoana mai puternica.

Principalele motive pentru care ascundem adevarul tin de evitarea disputelor, de comoditate, de evitarea complexelor de inferioritate sau pentru a nu deranja alte persoane.

2Intarzierea

Intarzierile repetate reprezinta adesea un comportament pasiv-agresiv in cea mai pura forma a sa. Oamenii care intarzie mereu isi exprima, de fapt, furia acumulata.

Un studiu recent arata ca oamenii care intarzie in mod regulat prezinta anumite tipare, printre care amanarea sarcinilor, probleme in ceea ce priveste controlul de sine si simptome ale deficitului de atentie, aceste nereguli putand fi, insa, combatute prin schimbarea unor aspecte din stilul de viata.

3Nepasarea

Intr-o multime in care nimeni nu face nimic, lipsa de actiune devine norma. In grup, responsabilitatea devine difuza, iar probabilitatea de a interveni intr-o situatie de criza este cu atat mai mica cu cat numarul martorilor este mai mare.

Cunoscut in psihologie sub numele de sindromul Genovese, sindromul trecatorului grabit, sindromul indiferentei urbane, al martorului pasiv, sau efectul spectatorului, acest fenomen loveste zilnic societatea romaneasca, saturata de pasivitate.

4Trosnetul incheieturilor

…..

5Ragaitul si flatulenta

Se intampla foarte rar sa fie cu adevarat nevoie sa eliberezi gaze gastrointestinale in public. Foarte rar!

6Obsesia pentru ordine

Grija la ordinea lucrurilor este un lucru bun, insa obsesia pentru ordine este curata nebunie.

Unii oameni scapa de anxietate si stres pornind o cruciada pentru perfectiune, ordine si control asupra mediului in care traiesc.

7Nerespectarea angajamentelor

Un angajament este un semn de respect.

8Zgarcenia

Simtul responsabilitatii monetare este de admirat. Este totusi enervant si lipsit de respect sa nu schiteze nici macar un gest de compasiune si empatie pentru cei din jur.

9Amanarea

Tindem sa facem lucrurile urgente, nu cele importante, pentru ca ne place sa avem rezultate aici si acum.

10Fumatul

Nimeni nu crede ca tigarile sunt bune pentru sanatate sau inofensive (nici macar fumatorii inraiti).

Nu exista motive sa va apucati de fumat, in schimb exista o mie de motive pentru care ar trebui sa va lasati de fumat imediat.

Nicotina este una dintre substantele cunoscute care dau cea mai puternica dependenta, iar un mic experiment in adolescenta poate da nastere unui obicei pe viata.

 

Obiceiurile proaste. Intotdeauna va puteti afunda in ele, ca sa va linistiti. Va simtiti dezamagit la munca, furios sau frustrat, asa ca vorbiti prea mult, intarziati, mancati prea mult…. Intr-un cuvant, gasiti o modalitate de a va defula sentimentele negative.

Cum poti scapa de un obicei prost?

Drumul de la un prost obicei spre echilibru si armonie trebuie sa cuprinda patru etape:

 1. Identificarea comportamentului. Nu puteti scapa de un obicei prost, decat daca stiti cand anume si de ce va comportati astfel.
 2. Evaluarea riscurilor si a beneficiilor. Un obicei are atat parti bune cat si parti rele. Va face placere, va scapa de stres, tocmai de aceea il aveti de asa multa vreme. In acelasi timp, insa, va tine pe loc si va distruge sanatatea.
 3. Pregatirea pentru schimbare. Creati un mediu propice pentru schimbarea pe care intentionati sa o faceti in viata dumneavoastra.
 4. Transformarea. Incepeti cu schimbari pozitive ale stilului de viata.

Sfaturi …

Pentru cei care beau prea mult:

 • Daca beti acasa, nu mai pastrati bautura in casa, sub nici un motiv.
 • Transformati-va caminul intr-o oaza de relaxare, in care sa va doriti sa stati. Daca va simtiti confortabil acasa, este mai putin probabil sa vreti sa beti sau sa iesiti in oras pentru alcool.
 • Aruncati tot ce va aminteste de alcool (pahare, recipiente alcool).

Pentru cei care mananca excesiv:

 • Eliminati ingredientele zaharoase si lipidice din bucataria dumneavoastra. Aruncati din dulapuri si frigider alimentele pe care vreti sa le evitati.
 • Aranjati masa intr-o maniera estetica de fiecare data. Transformati luatul mesei intr-un eveniment placut.
 • Scoateti televizorul din zona destinata mesei. Combinatia intre mancare si televizor este cea mai periculoasa dintre toate.

Pentru cheltuitori:

 • Renuntati la toate cartile de credit, in afara de una pentru urgente.
 • Blocati-va accesul la canalele de teleshopping.
CONCLUZIE: pasi mici, intotdeauna pasi mici

SCRIE UN COMENTARIU - Adresa de email nu va fi publicată

Vă rugăm să adăugați un comentariu
Introdu numele tau aici