Ce este fericirea

1

Cu totii vrem sa fim fericiti, chiar daca nu recunoastem deschis acest lucru. Indiferent ca visurile noastre se refera la succesul profesional, la sentimentul de scop in viata, la dragoste sau sex, ne dorim aceste lucruri fiindca, in cele din urma, suntem convinsi ca ele ne vor face mai fericiti.

De la filozoful grec Aristotel la parintele psihoanalizei, Sigmund Freud, scriitorii si ganditorii au dat diverse definitii fericirii.

Fericirea este starea de bucurie combinata cu sentimentul ca ai un rost si un inteles in viata.

pentru inceput, sa vedem insa ….

Ce este nefericirea?

Pentru 99% din istoria noastra am avut o speranta de viata de cca. 30 de ani, timp in care trebuia sa ne batem capul sa supravietuim.

Viata era scurta, dura si extrem de competitiva.

Fericirea era prea riscanta: am fi devenit multumiti de noi insine, ceea ce ne-ar fi facut vulnerabili in fata concurentei, pradatorilor si ghinionului. Creierul a fost programat sa forteze supravietuirea cu orice cost.

Nefericirea este metoda naturii de a-i tine pe oameni in alerta. Fericirea si nefericirea sunt maestrii prin care ne educa natura!

In general resimtim emotiile negative mai intens decat pe cele pozitive. O drama ne impresioneaza cu usurinta; in schimb, o comedie ne face mai greu sa radem.

Vestile proaste vor avea intotdeauna un efect mai mare decat cele bune. Pierderile ne dor mai mult decat ne bucura castigurile de aceeasi valoare.

Cu alte cuvinte, evitarea nefericirii are o prioritate mai mare pentru noi decat gasirea placerii, iar supararea si tristetea le resimtim mai puternic decat bucuria.

Nefericirea vine singura, in schimb fericirea trebuie dobandita.

back to menu ↑

Ce este fericirea?

Fericirea nu este o stare materiala: este una spirituala. Este o stare launtrica de bine.

Fericirea este o experienta de bucurie, multumire si stare de bine, combinata cu sentimentul ca viata este buna si merita sa fie traita.

Fiintele umane cunosc doua sentimente primare: frica si iubirea. Frica ne ajuta sa supravietuim, iar iubirea ne indeamna sa inflorim…

Starea de bine

Concentrarea exclusiva asupra fericirii este prea ingusta, fericirea ar trebui vazuta ca parte a conceptului mai larg de stare de bine.

Buna starea (starea de bine) contine cinci elemente masurabile:

 1. Buna starea in cariera: daca iti umpli timpul cu ceva sau iti place pur si simplu ceea ce faci zi de zi.
 2. Buna starea sociala: a avea relatii sociale solide si iubire in viata.
 3. Buna stare fizica: a avea o sanatate buna si energia necesara pe tot parcursul zilei.
 4. Buna stare financiara: controlul efectiv asupra finantelor.
 5. Buna starea comunitara: sentimentul de implicare in comunitatea din care faci parte.
back to menu ↑

Avantajele Fericirii

Oamenii fericiti sunt cu 30% mai productivi!

Fericirea ii determina pe oameni sa fie mai sociabili si mai altruisti, sporeste stima de sine, increderea in propria persoana dar si in ceilalti, le imbunatateste capacitatea de a gestiona si rezolva conflictele si intareste sistemul imunitar.

Fericirea nu rezulta din succes, ba din contra, il determina

Fericirea este, asadar, un tel in viata si totodata o cale spre o viata mai buna. Iar oamenii fericiti sunt si mai simpatici, mai atenti si mai dispusi sa vada partile bune din ceilalti.

Cercetarile sugereaza faptul ca aproximativ 50% din sentimentul nostru general de fericire este determinat genetic, 10% se datoreaza influentei culturale si 40% din comportamentul nostru de zi cu zi si de felul in care alegem sa privim viata.

Daca vrei sa cumperi fericirea, cheltuieste-ti banii pe experiente in defavoarea lucrurilor.

daca vrei sa te inveselesti singur, comporta-te ca o persoana fericita

Oamenii pot fi fericiti in aproape orice situatie. Nu imprejurarile sunt esentiale pentru fericire. In momentul in care constientizam faptul ca vietile noastre sunt scurte si orele noastre limitate, abia atunci incepem sa traim si sa avem posibilitatea de a fi fericiti.

Oricine poate fi fericit – este o stare disponibila pentru toata lumea. Trebuie doar sa ne oprim si sa fim mai atenti la comorile din jurul nostru.

back to menu ↑

Cum poti sa atingi fericirea:

Fericirea nu este un punct in care ajungi – ci este o stare interioara pe care singur o creezi.

Antrenarea creierului

Din studiile recente in neurologie a reiesit ca partea dreapta a cortexului prefrontal al creierului (partea creativa) tine de tristete si realism iar partea stanga (ratiune, logica si analiza) are de a face mai mult cu fericirea.

Leziunile din emisfera dreapta provoaca adesea dispozitii neutre sau pozitive; in schimb, leziunile din emisfera stanga provoaca dispozitii negative. (Frontal brain asymmetry and depresion – A. Tomarken, A. Keener)

Oarecum impotriva fericirii, Daniel H. Pink ne recomanda sa ne antrenam partea dreapta a creierului pentru a avea succes in Era Conceptuala (O minte cu totul noua – Pink).  Poate sa devenim artisti nefericiti ?!!

Cum sa antrenezi partea stanga a creierului (pentru fericire):

 • realizarea de liste (todo list) cu scopuri si teluri
 • probleme matematice (nu logice!)
 • sudoku
 • antrenarea/exersarea bratului drept (partea stanga a creierului raspunde de partea dreapta a corpului)
 • citeste o carte
 • cauta pe Google „cum sa-mi antrenez emisfera stanga a creierului

Exprimarea recunostintei

Exprimarea recunostintei este cel mai rapid mod de a atinge fericirea. Recunostinta inseamna uimire, apreciere, inseamna sa vezi partea buna a lucrurilor, sa multumesti cuiva din viata ta sau sa-i multumesti lui Dumnezeu.

Recunostinta este un antidot pentru emotiile negative, neutralizeaza invidia, avaritia, ostilitatea, ingrijorarea sau iritarea.

Cultivarea optimismului

Cultivarea optimismului are foarte multe lucruri in comun cu exprimarea recunostintei. Ambele strategii implica obiceiul de a te stradui sa vezi partea pozitiva a situatiei.

Evitarea comparatiilor sociale

Cercetarile au aratat ca oamenii care analizeaza excesiv in timp ce sunt tristi sau distrasi au sanse mult mai mari sa se simta lipsiti de putere, autocritici, pesimisti si nefericiti.

Actele de binefacere

Una dintre cele mai sigure cai pentru a fi fericit e sa-ti dedici energia pentru a face pe altcineva fericit.

Daca pornesti sa cauti fericirea, vei descoperi ca aceasta se fereste din calea ta. Dar daca incerci sa aduci fericirea altcuiva, ea va veni la tine inzecit.

Amabilitatea si generozitatea te fac sa-i percepi pe ceilalti intr-un mod mult mai pozitiv si consolideaza sentimentul de interdependenta si cooperare.

Practicarea actelor de caritate ne elibereaza adesea de vina, stresul sau disconfortul create de suferintele sau dificultatile prin care trec ceilalti.

Cand comiti acte de caritate, poti incepe sa te consideri o persoana altruista si plina de compasiune.

Cultivarea relatiilor sociale

Oamenii fericiti sunt exceptional de buni atunci cand vine vorba despre prieteni, familie si relatii personale.

Cu cat este mai fericita o persoana, cu atat este mai fericita de viata de familie si de activitatile sociale.

Dorinta de a stabili si de a pastra legaturi sociale are o baza evolutionara. Fiintele umane nu ar fi capabile sa supravietuiasca fara o asemenea motivatie. Grupurile sociale se reunesc, isi impart mancarea si lupta impotriva inamicilor comuni.

Atitudinea

Cercetarile au demonstrat ca oamenii fericiti se misca foarte diferit fata de oamenii nefericiti. Incearca asadar sa mergi mai relaxat, leagana-ti bratele ceva mai mult pe langa corp si calca mai cu viata. Fericirea nu este ceva intamplator, ci urmarea unor ganduri si actiuni corecte.

Iertarea

Cei care sunt dispusi sa ierte au sanse mai mici sa sufere de depresie, sa fie ostili, maniosi, anxiosi sau nevrotici.

Este mult mai probabil ca ei sa fie mai fericiti, mai placuti, mai sanatosi si mai linistiti.

Ura si amaraciunea te afecteaza mai mult pe tine decat pe cel pe care il urasti.Buddha

Stabilirea scopurilor in viata

Exista dovezi convingatoare care demonstreaza faptul ca urmarirea visurilor este un ingredient principal al fericirii.

Oamenii care se lupta pentru un lucru semnificativ la nivel personal sunt mult mai fericiti decat cei care nu au visuri sau aspiratii puternice.

Gaseste o persoana fericita si vei vedea ca are un proiect.

Religia

Persoanele active in ceea ce priveste religia primesc un suport social mai mare – in biserica, in grupuri si adunari, etc.

Cateva studii au demonstrat ca in comparatie cu persoanele necredincioase, cei activi din punct de vedere religios traiesc mai mult, chiar si in conditiile in care sufera de anumite boli.

Un motiv clar ar fi acela ca este mai probabil ca persoanele religioase sa aiba un comportament mai sanatos (majoritatea religiilor interzic practicile nesanatoase).

In plus, sentimentul ca Dumnezeu are un scop in toate astea te ajuta sa gasesti un rost atat in evenimentele din viata ta, cat si in cele traumatizante.

back to menu ↑

Citate despre FERICIRE:

Cred ca scopul vietii noastre este sa cautam fericirea. Acest lucru e clar. De credem in religie sau nu, de credem in aceasta religie sau alta, toti cautam ceva mai bun in viata. Asadar, cred ca insasi directia vietii noastre este spre fericire. Dalai Lama
Fericirea vine din a face lucruri, nu din a le poseda.
Linistea sufleteasca, seninatatea, bucuria de a trai nu depind de obiecte materiale, prin urmare le poti avea pe toate ACUM!
Ne risipim viata din cauza dragostei pe care nu o daruim, a puterilor pe care nu ni le folosim, a prudentei egoiste care ne forteaza sa nu riscam nimic si care, ferindu-ne de durere, ne forteaza in acelasi timp sa ratam momentul de fericire.Mary Cholmondeley
Cand aveam 5 ani, mama mea imi spunea mereu ca fericirea este cheia unei vieti implinite. Cand m-am dus la scoala, m-au intrebat ce vreau sa fiu atunci cand voi fi mare. Am scris fericit. Mi-au spus ca nu am inteles tema pe care mi-o dadusera si eu le-am spus ca ei nu au inteles viata.John Lennon
Oameni diferiti cauta fericirea in moduri diferite si prin mijloace diferite, creandu-si astfel diferite moduri de a trai… Aristotel
Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericita este nefericita in propriul fel. Tolstoi
Fericirea este constituita din mici placeri zilnice, nu dintr-un noroc mare, care apare aleatoriu.. Benjamin Franklin
back to menu ↑

Carti despre Fericire

Am mai citit cateva carti despre fericire, dar care mi-au lasat un gust amar:

 • Cum sa-ti construiesti fericirea – Christophe Andre
 • Ecuatia fericirii – Neil Pasricha

CONCLUZII

 • Activitatea ne face mai fericiti decat inactivitatea (daca nu avem nici o ocupatie, grijile ne invadeaza cu usurinta creierul). Miscarea si sexul sunt cele mai sigure metode de a ne readuce buna dispozitie;
 • Variatia aduce placere (daca schimbam mai des centrele de interes, evitam obisnuinta);
 • Controlul asupra propriului destin reprezinta conditia de baza in calea fericirii;
 • Relatiile de prietenie si dragoste sunt cel mai important factor in cautarea fericirii;
 • Alege simplitatea si intreaba-te intruna: „Cum as putea sa-mi fac viata mai simpla?”
 • Fiecare isi gaseste fericirea in alta parte: un bebelus, o piesa de teatru, banii sau sexul.
Scapa de griji! Viata este doar o aventura frumoasa, nimic mai mult. Iar aventura ta, prietene, abia a inceput.

 

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Logo
   Login/Register access is temporary disabled