Invata copilul sa decida unde i se duc banii

1

Invata copilul sa decida unde se duc banii in loc sa se mire unde s-au dus.

Invatati copilul sa se transforme intr-un adult, un adult matur care planifica, face bugete, e proactiv si nu actioneaza din pozitia de victima perpetua, care asteapta sa-i puna altcineva mancarea pe masa.

Practica e mai importanta decat teoria

Nu puteti sa dati un exemplu copiilor, daca nu sunteti voi insiva dispusi sa faceti un buget al casei in fiecare luna.

Copilul trebuie sa vada cum faceti un buget de cheltuieli curente si cum traiti in concordanta cu principiile de care le vorbiti.

Uneori, bugetul suna poate ca o injuratura pentru copil, insa acest cuvant il invata ceva important: un buget creeaza limite.

Atunci cand va planificati in mod constient banii – sunt trasate granite.

Puterea lui NU

Atunci cand implementati acest sistem de limitare a cheltuielilor in familie, copiii vor invata un cuvant puternic.

Un cuvant pe care multi parinti se tem sa-l pronunte in fata copiilor. Acel cuvant este NU!

Este un dar extrem de pretios pentru copii, chiar daca ei nu realizeaza. Lasati-i sa va auda cum spuneti nu, nu doar pentru ce-si doresc ei, ci si pentru cele la care visati voi. „NU, nu am nevoie de alt credit!”

In acest fel vor invata ca exista limite financiare.

Planificarea cheltuielilor la adolescenti

Un buget inseamna sa fii constient de cum iti traiesti viata.

Copiii care invata sa planifice si gandesc pe termen lung sunt mult mai siguri pe ei si mai increzatori in fortele proprii pentru ca viata nu li se intampla, ci ei adauga in mod constient intamplari in viata lor.

Cand abordati pentru prima oara cu un adolescent subiectul planificarii financiare, este posibil sa va loviti de anumite confuzii.

Pentru unii toate cheltuielile sunt suportate de parinti, grija zilei de maine neexistand inca.

Daca pentru copiii mici, bugetul este simplu (jucarii si jucarii), pentru un adolescent, lucrurile se complica.

3 reguli pentru gestionarea banilor

 1. stabiliti un fond de urgenta;
 2. achitati toate datoriile;
 3. cumparati totul cu bani cash;

Precizare: o datorie reprezinta orice ii datorezi oricui din orice motiv.

Din pacate, majoritatea studentilor nu stiu incotro se indreapta. Ratacesc prin adolescenta si lasa fiecare banut sa le scape printre degete.

Si mai rau, pierd cea mai buna oportunitate a vietii lor sa invete cum sa-si gestioneze banii si sa gaseasca calea spre succes.

Cardul de debit

Undeva in jurul varstei de 14 ani, e timpul sa treceti de la sistemul pusculita la sistemul card de debit. Poate suna infricosator, insa reprezinta un pas important.

Este cea mai sigura perioada din viata copilului si momentul cel mai potrivit pentru a invata sa administreze un cont bancar.

Poate parea riscant sa incredintati unui adolescent banii vostri, insa nu e nici pe departe la fel de riscant ca a-i trimite in lume fara aceste notiuni fundamentale!

Desigur, adolescentii vor mai si gresi, dar acesta e cel mai bun moment din viata lor pentru a face aceste greseli, pentru ca inca sunteti acolo pentru a-i prinde atunci cand cad.

Rolul parintelui ramane acela de a sustine adolescentul pana in momentul in care acesta si-a demonstrat competenta.

Urmariti-i, invatati-i si retrageti-va treptat atunci cand vedeti ca isi pot administra contul si ca au deprins controlul financiar.

Responsabilitatea parintilor este de a pregati copilul pentru viata, inainte ca acesta sa paraseasca casa parinteasca.

Aduceti-le aminte adolescentilor de pericolul emotional cu care se confrunta adultii cand folosesc cardurile de debit sau de credit si cum faptul ca nu utilizeaza bani adevarati ii face de multe ori sa cheltuiasca mai mult decat au planificat.

Stabilirea unui buget lunar

Fie ca foloseste cardul de credit, numerar sau plati online, baza pentru banii adolescentului o va reprezenta bugetul lunar.

Bugetul ZERO

Buget zero lei este cea mai buna si mai eficienta metoda de bugetare. Stabilirea acestui tip de buget se face inainte sa inceapa luna si reprezinta distribuirea responsabila a fiecarui leu ce va fi cheltuit.

Oamenii maturi fac planuri si le duc la bun sfarsit, copiii fac doar ce le place!

Un buget este o harta a cheltuielilor responsabile ce seteaza anumite limite.

La inceputul lunii, adolescentul trebuie sa adune toti banii pe care ii va castiga sau ii va primi in acea luna. Acel numar reprezinta suma totala de bani pe care el o va avea de cheltuit in acea luna.

Apoi, adolescentul va scrie fiecare lucru pe care stie ca vrea sa cheltuiasca bani in luna respectiva. Ajutati-l sa se gandeasca la toate lucrurile pe care se asteapta sa dea bani (zile onomastice, iesiri in oras, tot).

Scopul este ca la finalul listei suma sa fie zero. Asta inseamna ca fiecare leu a fost distribuit responsabil.

E usor sa vorbesti in teorie despre bugete si administrarea banilor, insa sa urmaresti deciziile reale ale adolescentului poate fi o trezire brusca la realitate.

Daca nu e pe hartie, nu e in buget!

Nu renuntati la lupta

Nu uitati ca va doriti sa convingeti un adolescent sa se implice intr-o activitate de adult. La aceasta varsta si sa-i convingi sa se imbrace poate fi o provocare! Trebuie sa presati constant, luna de luna. Nu va asteptati ca lucrurile sa decurga perfect din prima!

Sunt adolescenti, asa ca fiti pregatiti sa va vina uneori sa-i strangeti de gat. Este un proces continuu care da roade abia dupa majoratul lor. Insistati. Perseverati.

Chiar daca uneori veti crede ca aveti in fata un tinc de 4 ani, nu abandonati lupta.

Libertatea de a gresi

Acordati-le libertatea de a gresi. Aveti grija sa transformati acest proces intr-o experienta pozitiva, doar asa va deveni un obicei.

Prea multe reguli ingradesc! Lucrurile valoroase se fac din preaplinul ingaduintei!

Daca se simt dominati si controlati in permanenta, ar putea ajunge la facultate si s-ar revolta impotriva acestei activitati.

Este o granita foarte fina intre intelegere si respectarea stricta a unor reguli.

Daca copilul invata sa traiasca pe baza unui buget la 15 ani, atunci va fi gata sa cucereasca lumea la 25!

Incepeti cu micutul de 4 – 5 ani si invatati-l cum poate economisi pentru o jucarie. Apoi, incet-incet deveniti tot mai sofisticati, pana cand copilul sa transforma intr-un student care-si poate administra singur contul bancar.

Aplicand aceste principii nu veti creste doar copii inteligenti financiar, ci si adulti responsabili, increzatori in sine, care nu se vor muta in casa parinteasca la 30 de ani.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Logo
   Login/Register access is temporary disabled